Blogi rakentamisesta, unelmista, elämästä...

lauantai 25. lokakuuta 2014

Takkapohdinnat

Viikko on mennyt sängyn pohjalla sairastaessa. Flunssa tuli ja kaatoi, kuten viime postauksessa uumoilinkin. Nyt alkaa jo olla parempi...

Menneellä viikolla ei edelleenkään tapahtunut mitään näkyvää. Aloituskokous oli torstaina ja Siippa oli siellä meitä edustamassa. Jos rakennusluvan myöntänyt virkamies oli tiukka ja kireä, niin tämä kokoustelut ja katselmukset hoitava puolestaan on kuulemma mukavan leppoisa. Maansiirtotyöt pitäisi (aikuisten oikeasti) vihdoin alkaa tulevalla viikolla. Minusta tuntuu, että kauheasti on kaikkea epäselvää, mutta Vastaavan mukaan kaikki on mennyt kuulemma hienosti. Oma pelkoni on, että joku putki jää maahan kaivamatta, koska me ei olla muistettu/ymmärretty, että sellainenkin on olemassa ja pitäisi jotenkin huomioida. Mutta ehkä pitäisi vaan enemmän osata luottaa ammattilaisiin... Tämä on osoittautunut minulle yllättävän vaikeaksi, koska haluan aina olla itse tilanteen tasalla ja pitää langat omissa käsissä. Mutta ei kai auta kuin nöyrtyä ja osata vähän hellittää - kenties tämä toinen flunssakin lyhyen ajan sisään kertoo omaa kieltään...

Niinpä keskityn nyt ainakin hetkeksi siihen, mitä itse parhaiten osaan, eli sisustuksen pohtimiseen :) Tällä kertaa aiheeksi valikoitui takka. Meille oli alusta alkaen itsestään selvyys, että meille tulee varaava takka olohuoneeseen. Edellisessä talossammekin oli takka ja se oli myös kovalla käytöllä - tosin edellinen talomme lämpesi sähköllä, joten takka oli siinäkin mielessä järkevä lämmönlähde. Mutta vaikka uuteen taloomme tuleekin maalämpö, aiotaan takkaa silti lämmitellä talviaikaan.

Olen ollut jotenkin kovin yllättynyt ja jopa hämmentynyt siitä, miten paljon ostettua energiaa (sähköä) maalämmitystalot kuitenkin loppupeleissä kuluttavat. Kun tuntuu, että yleensä vaan mainostetaan kuinka maalämpö on ilmaista, eikä ole mitään järkeä enää lämmittää puilla ja niin edelleen. Lämpö toki on ilmaista, mutta ei todellakaan ole ilmaista pumpata sitä maasta ja kierrättää talossa - yllättävän paljon sähköä siis kuluu edelleen, vaikka maalämpö onkin. Jos tähän edes hippusen pystyisi takkaa lämmittämällä vaikuttamaan, niin kaikkihan se on kotiin päin. Me kun saadaan polttopuuta käytännössä niin paljon kuin vaan jaksetaan tehdä. Ja onhan takka kaiken muun lisäksi mukava tunnelman luoja :)

Takkavalmistajien luona ei olla vielä käyty, joten kaikki käytännön asiat ovat vielä selvittämättä. Isoimpana ehkä se, pystyykö takkaan tekemään harkoista muuratun hormin. Tämä riippuu kuulemma takkamallista ja -valmistajasta. Haluaisimme nimittäin mieluummin harkkohormin, mutta koska hormi lähtee meillä takan päältä ja sille tulee korkeutta melkoisesti, täytyy takan kestää hormin aiheuttama paino. Mikäli harkkohormi ei voi tulla kyseeseen minun silmääni miellyttävissä takkamalleissa, pitänee suosiolla ottaa sitten kevythormi.

Haluamme taloomme varsin perinteisen näköisen takan - perinteinenhän on talokin. Tässä kuvat tämänhetkisistä suosikeista (kuvat lainattu Uuniseppien sivuilta):

1
2
3
4
Meillähän takka tulee suoralle seinälle olohuoneeseen, ruokailutilan välittömään läheisyyteen. Tuo manttelitakan (nelonen) sisustuksellisuus ja massiivisuus jotenkin kiehtoo minua suunnattomasti, mutta toisaalta mietin, onko tuo jo liiankin massiivinen. Kallis se ainakin on. Toisaalta olisi kiva, että takassa olisi joku pieni taso, johon voisi laittaa koriste-esineitä tai tuikkuja (kuten tuossa kakkosessa), mutta toisaalta yksinkertainenkin on tosi kaunista. Omat suosikkini tällä hetkellä ovat ehkä ykkönen ja nelonen. Minkä takan sinä valitsisit?

Siippa oli muuten tontilla puusavottaa tehdessään törmännyt tulevaan naapuriinkin. Asuinalue on vielä varsin kesken, eikä siellä kovin montaa valmista taloa vielä ole. Meidän tiellä on vasta kaksi taloa - toinen hiljattain valmistunut etsii vielä asukkaita ja toinen (pari)talo valmistuu vielä loppuvuodesta. Tämä Siipan tapaama uusi naapuri oli nimenomaan tuosta paritalosta. Oikein mukavalta kuulemma vaikutti, mikä on tietysti enemmän kuin kiva juttu :) Meillä oli edellisessä talossamme ihan mahtavat naapurit, ja heidät olisin kyllä voinut ottaa mukaan muuttaessa.

8 kommenttia:

  1. Hmm. Kommenttini katosi. Takkaa kehuin.

    VastaaPoista
  2. Manttelitakka olisi varmasti upea! Ja noista muista ykkönen on mun suosikki, eli samoilla linjoilla sun kanssa. Teillä se kohta rakentaminen konkreettisesti alkaa ja meillä vastaavasti loppuu. Pysyypähän tasapaino...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä oikeasti kummittelee, nyt minunkin kommenttini katosi tuhka tuuleen. Meille saa sitten tulla verestämään raksamuistoja ja me voidaan vastaavasti tulla teille ihastelemaan, miten hienolta ja siistiltä kaikki näyttää sitten valmiina. Kätevää :)

      Poista
  3. Kannattaa takkoja vertaillessa tutustua http://www.warmauunit.com/ ja heidän takkoihin. Nuo puupihi-mallit ovat todella näppäriä ja palavat puhtaasti. Ollaan oltu todella tyytyväisiä. Heidän luukut on myös tiiviitä, verrattuna Uuniseppien takkoihin, joten koneellinen ilmanvaihto ei vedä hajuja sisään peltien ollessa kiinni. Lisäksi kannattaa laittaa korvausilmaputki takalle ulkoa lattian kautta vaikka ilmanvaihtosuunnittelija sanoisi mitä tahansa takkakytkimistä, sillä vaikka takkakytkintä kuinka käyttäisi niin liesituulettimen kun laittaa keittiössä suurelle teholla niin varmasti tulee ongelmia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä! Meillä oli edellisessä talossa Uuniseppien takka ja ilmastoinnissa tehostus. Mitään hajuja luukun kautta ei kyllä koskaan tullut peltien kiinni ollessa. Muistan muutaman kerran takasta tulleen savun hajua sisään syttymisvaiheessa ja silloin ei tosiaankaan kannattanut liesituuletinta käyttää. En muista liesituulettimen käytön olleen ongelma enää siinä kohdin, kun takka paloi hyvin.

      Poista
  4. Moro,

    Itse en välttämättä uskaltaisi ostaa Uunisepiltä mitään. Pari vuotta oli taistelua ja korjailua ja mikä pahinta, suoraa kusetusta/yritystä Uuniseppien puolelta. Takka on nyt ihan OK, mutta Tampereen Uuniseppä kauppias Strömsholm tjsp. (oli 2008-2010 ainakin) on kiero ku korkkiruuvi.

    t. Wanha naapurin poika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!
      Kurja, että teille sattui huono säkä takan ja toimittajan kanssa. Meillä ei tosiaan ollut koskaan mitään ongelmia meidän Uuniseppien takan kanssa. Mutta ei me tosiaan olla vielä valittu takkatoimittajaa ja kuvien mukaisia malleja saa useilta valmistajilta - kuvat vaan nappasin Uuniseppien sivuilta :)

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.