Blogi rakentamisesta, unelmista, elämästä...

sunnuntai 23. elokuuta 2015

Etuterassi ja ulkoportaat

Viikonlopun agendana oli saada etuoven terassi ja portaat tehtyä, ettei vieraiden tarvitse kompuroida ja taittaa nilkkaansa tullessaan meille esittelyyn keskiviikkona. Niin eikä nilkan taittaminen ole meille itsellekään toki kovin suotavaa.

Hommat alkoivat perjantaina pilareiden valulla. Pilareiden alle oli jo perustusvaiheessa valettu betonianturat, ja nyt niiden päälle tehtiin harkoista pilarit. Valu sai kuivua yön yli.

Terassin pilari

Lauantaina alettiin kasata terassin runkoa. Ensin aamulla tosin maalattiin autotallin pääty, joka on vielä ollut kokonaan maalaamatta.

Runko rakentuu
Terassin runko tuettiin toisesta reunasta pilareiden päälle ja toisesta reunasta perustukseen. Terassin runkona käytettiin 45x195 painekyllästettyä lankkua. Portaiden runkoon sen sijaan tuli hiukan pienempi eli 45x95 painekyllästetty lankku. Etuoven terassimme on kooltaan vain noin 2 m x 1,5 m eli ei sitä mihinkään oleskeluun ole tarkoitettukaan. En halunnut tuohon terassille ollenkaan kaidetta, koska valkoiseksi maalatuilla kaiteilla on taipumus mennä tosi nopeasti kurjan näköiseksi, jos ne ovat ihan taivasalla. Tästä syystä piirrätytin etuterassimme niin, että porrasaskelmat ovat kahteen eri suuntaan.

Tälle mallille rungon pystytys saatiin lauantain aikana. Ihan koko päivää ei rakenneltu - välillä käytiin nimittäin naapurissa tankkaamassa ja minun veljen perhekin poikkesi meillä pikavisiitillä päivällä.

Portaat alkavat hahmottua

Sunnuntaina jatkettiin siitä, mihin lauantaina jäätiin. Tosin ensin taas maalattiin autotallin pääty. Nyt alkavat olemaan kaikki tallinkin seinät ihan paria lankkua vaille maalattuna. On kyllä ollut aikamoinen urakka...

Otsalautojen kiinnitys

Kun portaikon runko oli saatu valmiiksi, kiinnitettiin ensimmäiseksi otsalaudat. Noiden portaiden jalkojen alle tulevien laattojen asennus oli muuten minun hommani. Ei nimittäin ollut ihan helppoa saada niitä kaikkia keskenään samaan tasoon ja suoraan. Murskettakaan meillä ei ollut oikein riittävästi, vaan piti rääpiä sitä ympäri pihamaata. Uskon ja toivon, että maa tuolta kohdin ei ole kovin routivaa (ja onhan terassin ja portaiden alla osittain routalevytkin), jottei ihan keikahda kumoon koko rakennelma.

Lautojen asennus

Lopulta oli vuorossa terassilautojen kiinnittäminen. Rakotulkit tein jostain löytämästäni listan pätkästä ja mallia otettiin Tapanin porukan talvella tekemistä teknisen tilan portaista ja takaterassista.

Valmiit portaat


Alkuillasta homma oli paketissa ja portaat valmiit.  Mielestäni niistä tuli todella onnistuneet, vaikka itse sanonkin. Olivat nimittäin ensimmäiset portaat, joita Siippa tai minä ollaan koskaan rakennettu. Portaiden nousu on noin 15 senttiä ja etenemä 35 senttiä. Noilla mitoilla ne oli meidän suunnitelmiin piirretty. Ensin kyllä ihmeteltiin tuota nousua, sillä se tuntui niin kovin vähältä. Hetken pohdittiinkin, josko oltaisiin tehty tuohon vain yksi porras kahden sijaan. Mutta päätettiin lopulta kuitenkin mennä suunnitelmien mukaan ja hyvä niin, sillä yhdellä portaalla olisi noususta kyllä tullut ihan liian korkea. Tuo 15 senttiä on itse asiassa todella hyvä ja miellyttävä tuollaisiin ulkoportaisiin. Ja luinpa jostain internetin ihmeellisestä maailmasta, että pääoven ulkoportaiden nousu ei kai saisi ollakaan 18 senttiä enempää.

Ensimmäiset ulkokukat

Eilisten vieraiden tuomat krysanteemitkin pääsivät heti paraatipaikalle. Minulla ei tähän asti olekaan vielä ollut mitään ulkokukkia. Tuli heti jotenkin niin paljon kotoisampi ja valmiimpi olo, kun sai talon pääovelle portaat ja kukkia. Tervetuloa siis meille!

2 kommenttia:

  1. Vau! Komeet portaat. Eipä voi kuin ihmetellä, mitä kaikkea te osaatte tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, onnistuneet noista tuli meidänkn mielestä. Joskus sitä melkein hämmästyy itsekin, mitä kaikkea osaakaan, kun vaan uskaltaa ja viitsii yrittää :) Mutta olihan meillä nytkin ihan rakennekuvat, joita hiukan mukaellen nuo tehtiin, joten ei se nyt niin ihmeellistä lopulta ollut ;)

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.