Blogi rakentamisesta, unelmista, elämästä...

sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Operaatio ulkomaalaus: osa 1

Eilen oli piiiiitkästä aikaa täysin sateeton päivä, oikein kesäinen jopa. Koska sääennusteet lupasivat sunnuntaille kamalaa koiranilmaa, päätimme Siipan kanssa, että lauantaina maalataan niin paljon kuin vain suinkin jaksetaan ja siihen vähän vielä päälle. Aloitimmekin homman pian yhdeksän jälkeen ja lopetimme illalla kahdeksan maissa. Yksi nopea lounastauko pidettiin ja minä tein välissä kauppareissun. Muutoin päivä meni pensselöidessä.

Talossamme on ihan HIRVITTÄVÄN PALJON valkoiseksi tulevia yksityiskohtia. Koristelistoja on jos jonkinmoisia. Niitä ollaan nyt siis maalailtu valkoisella Vinhalla. Pääväri vedetään sitten, kun nuo kaikki valkoiset osat on saatu kahteen kertaan maalattua (tosin tuon toisen päädyn yläosan valkoiset joutuu ehkä vetämään samalla kertaa päävärin kanssa, koska siihen tarvitaan nosturia tai hirvittävän korkea teline).

Maalaaminen on turkasen hidasta. Minä ainakin olen sellainen nysvääjä, että ei tosikaan. Toisaalta kammoan korkeita paikkoja, joten en mielelläni kiipeä kovin ylös varsinkaan tikkaiden varassa. Niinpä meillä oli eilen selvä työnjako: minä maalasin sieltä, missä vaadittiin nysväämistä, Siippa taas kiipeili ja veteli isommalla kädellä.

Vaikka maalasin koko päivän, en saanut edes koko takaterassia kierrettyä. Välillä piti levittää suojamuovia terasille, välillä taas teipata ikkunanpieliä ja talon alaosaa kiertävää tippapeltiä, välillä kontata ja välillä kiipeillä tikkailla. Kaikkeen tuollaiseen "ylimääräiseen" upposi hirmuisesti aikaa. Ja kuten sanoinkin jo, nuo talomme yksityiskohdat eivät ole kaikkein helpoimmasta päästä:

Takaterassin kaidetta

Siippa keikkui tikkailla ja maalasi muun muassa sekä makuuhuoneen päädyn että kuistin päällä olevan kolmion. Lisäksi hän veti etupihan puolelta nuo mansardikaton taitteessa loivan ja jyrkän katon liitoskohdassa olevat laudat. Siinä kohtaa kuulemma hiukan pelotti. Minä en uskaltanut edes käydä katsomassa sitä operaatiota, mutta sen verran näin, että tikkailta maasta käsin se tapahtui. Meillä on muuten käytetty maalaustelineinä maassa (ja osin katollakin) ylijäämä styrox-levyjä. Ne ovat kevyitä ja helppoja siirrellä, mutta toisaalta kestävät hyvin painoa. Niitä voi kasata päällekäin ja paikasta riippuen maalata joko suoraan kasan päältä tai viritellä väliin lankkuja.

Siippa kiipeilee

Koska ennusteet toteutuivat ja tänään sataa, taidan jatkaa tavaroiden purkamista sisällä. Montaa laatikkoa ei ole enää jäljellä. Ja ne, joita ei ole tarkoituskaan purkaa, samaten kuin nuo kaikki jo tyhjentyneet laatikot, saa pian viedä varastoon. Jei!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti