Blogi rakentamisesta, unelmista, elämästä...

maanantai 9. maaliskuuta 2015

Saunan kiuas mietinnässä

Olen viime aikoina yrittänyt ottaa selvää kiukaista. Meille olisi siis tulossa lauteisiin integroitu sähkökiuas. Edellisessä talossa meillä oli Pilari-Iki ja tykkäsimme siitä tosi paljon. Vaikka saunaan mennessä lämpötila tuntui jopa tunnin lämmityksen jälkeen hiukan vilpoiselta, antoi kiuas kivasti potkua ja löylyt olivat mukavan kosteat. Eivät siis ollenkaan sellaiset ahdistavat kuivat piiskat, kuten noissa pienissä sähkökiukaissa on tapana. Iso kivimäärä myös jotenkin lisää saunaan hapekasta ilmaa, sillä edellisen talomme saunassa pystyin olemaan paljon kauemmin ilman, että tuli tukahduttava tunne. Pilari-Ikiä olenkin pitänyt yhtenä vaihtoehtona tulevaan saunaammekin, mutta olen myös yrittänyt selvitellä, olisiko sille varteenotettavaa kilpailijaa. Hakusessa on siis isolla kivimäärällä varustettu kiuas, joka kuitenkin hintansa puolesta pysyisi kohtuuden rajoissa.

Pilari-IKI, kuva www.ikikiuas.fi

Myös tätä Ikikiukaan nurkkamallia olen pohtinut, sillä se sopisi kokonsa ja muotonsa perusteella hyvin saunaamme. Tässä kivimäärä on 10 kiloa vähemmän kuin tuossa peruspilarimallissa, jossa kiviä on sata kiloa.
Kulma-IKI, kuva www.ikikiuas.fi

Helon Rocher malli on joskus voittanut jonkun Tekniikan maailman tms. käyttäjätestin. Itse en koskaan ole tätä kiuasta päässyt missään testaamaan, mutta vaikuttaa varsin potentiaaliselta tämäkin.

Helo Rocher, kuva www.netrauta.fi

Helolta on myös toinen mielenkiintoinen kiuasmalli, nimittäin Himalaya, jossa on sisällä vesisäiliö. Tuon avulla saunassa pitäisi olla jo mukavan kosteaa saunomisen alkaessa. Vesisäiliöön voi halutessaan lisätä myös aromaattisia llöylytuoksuja. Tiedä sitten häntä, toimiiko oikeasti. Kummassakin Helon mallissa on kiviä sata kiloa.

Helo Himalaya, kuva www.netrauta.fi

Vielä yksi varteenotettava vaihtoehto on Mondeksin Integra. Tämä kiuas ei vaatisi erillistä integrointikaulusta, vaan se voidaan upottaa sellaisenaan lauteisiin. Lauteisiin upotettuna kiuaskiviä tulee kuitenkin vain noin 60 kiloa, kun vapaasti seisovassa mallissa kiviä olisi noin sata kiloa. Tätäkään en ole koskaan päässyt livenä testaamaan, ja erityisesti tuo kivien määrä arveluttaa.

Mondex Integra, kuva www.mondex.fi

Kiukaaseen meille tulee joka tapauksessa erillinen ohjausyksikkö, joka on tarkoitus sijoittaa kodinhoitohuoneen pukeutumistilaan. Totuimme edellisessä talossamme niin tuohon ratkaisuun, ettemme voi enää oikein muuta vaihtoehtoa kuvitellakaan. Kodinhoitohuoneen oven raosta pystyy kätevästi kurkistamaan, onko sauna jo valmis.

Millaisen kiukaan sinä olet valinnut saunaasi ja mitkä olivat valintakriteerit?

6 kommenttia:

  1. Me valittiin Narvin löylyvalmis. Osittain kyllä siksi, että saatiin hankittua ao. kiuas tarjouksesta, mutta tuollainen "hetivalmis" kiuas oli kyllä ykkösenä meillä muutenkin. Kiviä 80 kg ja kyllä tuonkin olisi voinut integroida lauteisiin, meidän saunassa tosin on vapaasti sijoitettuna. Tyytyväisiä ollaan, kosteat ja pehmeät löylyt.

    Pilarikiuastakin harkittiin ja olisi kivimääränsä vuoksi ollutkin varmasti hyvä vaihtoehto. Iki-kiuasta halvempia vaihtoehtoja on aika paljon monellakin valmistajalla. Meillä harkinta tosiaan pysähtyi tuohon sopivan hintaiseen ale-kiukaaseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ei hetivalmis kiuas ole ollut harkinnassa, vaikka olen kyllä kuullut niistä(kin) kehuja. Kiukaita vertaillessani olen myös huomannut, että nuo erilliset ohjauskeskukset voivatkin yllättäen pompsauttaa hinnan monella satasella, jos siihen haluaa muitakin ominaisuuksia kuin päälle ja pois -toiminnon ja lämpötilan säädön :(

      Poista
    2. Erikseen ostettavat ohjauskeskukset ovat todella arvokkaita, me tyydyttiin Narvin vakiomalliin. Ja asennettiin se vielä saunaan ihan sen vuoksi, että tulisi samantien tarkastettua, ettei saunassa ole jotain palovaaraa aiheuttavaa kun nappaa saunan päälle - on nimittäin käynyt lähipiirissäkin niin, että naps, sauna päälle, ja vain hyvä onni on pelastanut tulipalolta. Naapurissa syttyi tulipalokin samasta syystä.

      Pilarikiuas on varmasti hyvä. Itse hyväksyn melkein kiukaan kuin kiukaan, kunhan kivimäärä on riittävän iso. Semmoiset muutaman kymmenen kilon kiukaat sopivat mielestäni vain grilleihin. Yllättävän hyviä ovat tosin myös nämä vuolukivielementeilläkin varustetut kiukaat. Vaan pitää muistaa, että saunomisessakin (ja kiukaan valinnassa) on aikasen pitkälle kyse makuasioista. Ja jokainen saa omaa rakentaessaan ja kiuasta valitessaan - tietenkin - toteuttaa omia mieltymyksiään. Ja riippuuhan se myös siitä, kuinka paljon haluaa esimerkiksi saunaan panostaa, budjettikin kun asettaa usein rajoituksensa...

      Poista
    3. Hyviä pointteja! Meillä ei ole koskaan ollut tapana esim. kuivata pyykkiä tai säilyttää tavaroita saunassa, joten sen suhteen on voitu olla ihan rauhallisin mielin kun saunaa on päälle laitettu. Edellisessä talossa oli tosiaan erillinen ohjauskeskus kodinhoitohuoneessa. Tosin saunan ilmanvaihtoräppänä piti aina käydä myös sulkemassa siinä kohtaa, kun saunan laittoi päälle, niin pakollinen kurkistus saunan puolellekin tuli tehtyä.

      Olen samaa mieltä siitä, että riittävän iso kivimäärä pitää olla - ulkonäöllä ja muodolla ei ole niin väliä. Lisäksi meillä pitää tosiaan saada se ohjauskeskus kodinhoitohuoneeseen eli johdossa pitää olla riittävästi mittaa. Saunaan on haluttu alun alkaenkin panostaa vähän enemmän, mutta toki kohtuudessa pitää yrittää tässä(kin) pysyä ;)

      Poista
  2. Minkä kiukaan valitsitte ja millä perusteella? Miten on toiminut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikin pilari valittiin. Tästä voit käydä lukemassa lisää http://makituvanrauhala.blogspot.fi/2015/07/esittelyssa-kylpyhuone-ja-sauna.html
      Kiuas on toiminut hyvin, tykkään kovasti sen löylyistä ja teholtaan vaikuttaisi olevan juuri sopivan kokoinen (edellisessä talossa oli hiukan alitehoinen kiuas).

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.