Blogi rakentamisesta, unelmista, elämästä...

keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Takka ja tapetteja

Meillä on takka! Tässä todiste:

Warma-Uunien leivinuunillinen Ulrika
Takkamuurari soitti minulle tänään päivällä ja kyseli, mihin savupelti laitetaan. Takkamme on niin korkea (220 cm), että jos pellin olisi laittanut takan päälle, ei siihen ylettäisi ilman tuolia tai muuta jatketta. No, eipä ollut tuokaan tullut aiemmin mieleen ja asia piti sitten päättää siinä puhelinkeskustelun aikana. Käytännön syistä savupelti sijoitetaan nyt siis meillä yläkertaan. Eihän se kovin kätevä siellä ole, mutta ei olisi kätevää sekään, jos aina pellin avatessaan ja sulkiessaan joutuisi kiipeilemään tuolilla.

Ei ollut muuten ensimmäinen eikä varmaan viimeinen asia, mikä on pitänyt päättää kesken työpäivän puhelimessa näkemättä ja ehtimättä edes sen enempää miettiä asiaa. Tuo on ainakin minulle jotenkin kovin hankalaa, koska olen muutenkin huono tekemään päätöksiä ja kova vatvomaan niitä jälkikäteen. Mutta siihen on kai nyt vaan tässä raksailussa pakko tottua, että jotkut päätökset on tehtävä pikaisesti ja sen enempää miettimättä - meni sitten syteen tai saveen (mitä tuokin sanonta oikein tarkoittaa?). 

Eilen vietin useamman tunnin rautakaupassa selailemassa tapettikirjoja. Vaikka tapeteista onkin hyvät kuvat netissä, kaipaa sitä jotenkin päästä näkemään nuo myös ihan livenä ja vähän hypistelemään. Näin joku viikko takaperin kampaajalla istuessani eräässä sisustuslehdessä kuvan tapetista, joka heti jotenkin kolahti.


Lehdessä ei tietenkään kerrottu, mikä tapetti on kyseessä, joten jouduin hetken penkomaan eri mallistoja. Kuvio oli kuitenkin jollain tapaa tuttu, joten olen sitä varmasti jo joskus ennenkin katsellut sillä silmällä. Aikani selviteltyäni löysin kuin löysinkin kyseisen tapetin, ja kuinka ollakaan se on samaisesta Eco Studio mallistosta, josta meidän entisen kodin makuuhuoneen tapettikin on. Eli siitä, jota ei enää valmisteta. Mikä todennäköisyys on sille, että kaikista maailman tapeteista juuri ne kaksi kaikkein eniten juuri minuun kolahtanutta ovat samasta jo lakkautetusta mallistosta. Ei ole kovin reilua.

Tuota tapettia olin siis ajatellut eteiseen vessan seiniin. Nyt pitäisi löytää tilalle joku hyvä vaihtoehto. Tässä pari samantyylistä, tosin yksivärisempiä:

Boråstapetin Ornament
Tämä oli nimeltään Velvet, mutta valmistajasta ei ole tietoa.
Löysin myös erään tapetin, jonka kuviossa on jotain tosi jännää ja se voisi sopia eteisen seinille, vaikkei malliltaan edellisten kaltainen olekaan:

CFW Classic
Econ Earth -mallistossa on myös ihan kiva tapetti, jota voisi johonkin laittaa. Ehkä. Tässä pari eriväristä ja erikokoisella kuviolla:Olen jopa harkinnut tuota jälkimmäistä makuuhuoneeseen, mutta pitää vielä makustella, onko se liian värikäs sinne. Tuo ensimmäinen oli väriltään sellainen kermanvaalea - kuva vääristää väriä melkoisesti. Mitäs mieltä sinä olet näistä tapeteista?

Maalattavien seinien seinäväreissä olen muutaman eri sävyn välillä. Tämänhetkinen Tikkurilan nimettyjen värien top 3 on:

Hohkakivi
Savikivi
Muskoviitti
Tuota muskoviittia meillä oli edellisen talomme keittiössä, ja vaikka väri on ihan jees, se ei kuitenkaan ole ihan sitä, mitä ajan takaa. Tuo savikivi näytti kaupan puupalikassa ihan eriväriseltä kuin näytöllä, eikä ollenkaan noin tummalta. Pitänee ottaa pikkupurkit, ja testata värejä seinään ennen kuin menee ostamaan maalia monta litraa. Sitäkään en tosin ole vielä ihan lopullisesti päättänyt, tuleeko kaikkialle sama maalisävy vai maalaisiko osan seinistä esimerkiksi ihan valkoisiksi.

Siippa on villoitellut jotain (=kehävälejä) talon yläkerrassa ja rakennellut kulkusiltoja yläpohjaan. Huomenna tulee nimittäin puhallusvilla. Minä olen yrittänyt epätoivoisesti vertailla kipsivalutarjouksia - päätös senkin suhteen pitäisi tehdä melko pikaisesti, sillä yläkerran lattia olisi tarkoitus valaa parin viikon päästä. Kyllä tässä hommaa siis edelleen riittää, eikä tarvitse iltaisin pahemmin miettiä, mitä tekisi.

4 kommenttia:

 1. Minäkään en osaa ostaa tapetteja ilman, että niitä pääsee fyysisesti hypistelemään. Pitäähän se tietää miltä tapetti tuntuu... =D Ja tietokoneen näyttö vääristää värejä kyllä sen verran, että hyvä tapetit on nähdä ihan livenä ennen päätöksiä.

  Ja kuten jo mainitsin niin suosittelen lämpimästi pieniä testipurkkeja. Itse huomioin myös sen, että testipurkit olivat samaa kiiltoastetta, mitä on suunnitteilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä olen, että tapetteja pitää päästä hypistelemään. En voi jostain syystä sietää sellaisia tietynlaisia epätasaisia pintoja (en osaa selittää kuin kuin termillä "sellainen 80-luvun tapetti"). Tosin juuri tilasin näkemättä tapetin vierashuoneen seinään ja hiukan kyllä hirvittää, mitä sieltä tulee.

   Tuo on varmaan ihan järkevää, että testimaalin ottaa samaa kiiltoastetta, niin ei ainakaan tule sitten yllätyksiä - kiiltokin kun saattaa vaikuttaa siihen, miltä värisävy näyttää.

   Poista
 2. Hei,
  Itselläkin on talon rakentaminen meneillään. Me maalasimme seiniä tuolla H487 (hohkakivi) sävyllä. Noista mainitsemistasi sävyistä H487 on kaikista harmain. 484 ja 486 ovat sitten taas paljon ruskeampia sävyjä.
  Maalasimme myös J487 (dolomiitti) ja K487 (kalsiitti) sävyillä. Olen kyllä ollut tyytyväinen noihin "greigen" harmaampiin sävyihin.. Kannattaa valita sävyt samalta riviltä, niin on ns. samassa sävymaailmassa.. mutta, kun riviä siirtyy oikealle, niin tuolla 487-rivillä sävyt alkavat keskivaiheen jälkeen muuttumaan vihreään taittaviksi. Eli sävyt kannattaa ottaa rivin alkupäästä tai loppupäästä, kun katsot Symphonyn 2436 värikarttaa.

  Meille ei tullut tapetteja ollenkaan, vaikka olisin kyllä halunnut... mies ei suostunut alkaa tapetoimaan.

  Me maalasimme osan seinistä sitten ihan ncs0502y-sävyllä eli sillä listavalkoisella. Jos valitsee jonkin toisen valkoisensävyn niin silloin ikkunanpielilistat ja jalkalistat yms. näyttävät ihan keltaisilta!

  Jos tulee paksut jalkalistat ja ikkunanpielilistat yms. niin silloin kannattaa maalata mahdollisimman vähän valkoisella... Paksut listat näkyvät/korostuvat aivan upeasti, jos seinä ei ole valkoinen. Ja Kannustaloissahan yleensä on koristeelliset jalkalistat yms...

  Tässä joitain ajatuksia joita tuli mieleen.. :) Tosi kiva tämä sinun blogi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oli kiva kuulla, että blogi miellyttää.

   Juu meille on kyllä tulossa ne Kannustalon Aurora-mallin leveät jalka- yms. listat ja sen vuoksi olenkin ajatellut käyttää sellaisia seinävärejä, että nuo listat erottuvat. Lähinnä tuota valkoista seinäväriä ajattelin johonkin kodinhoitohuoneeseen ja vaatehuoneeseen, mutta saa nyt nähdä, mihin päädyn. Enkä ole oikein varma siitäkään, haluanko seiniin enemmän ruskeaan vai harmaaseen taittavan sävyn, mutta ehkä se kokeilemalla selviää :)

   Tuo Tikkurilan Symphony-värikartta on ollutkin minulle ihan hepreaa, enkä ole oikein keksinyt logiikkaa siihen, miten nuo värit menevät. Kiitos siis vinkeistä.

   Poista