Blogi rakentamisesta, unelmista, elämästä...

tiistai 17. helmikuuta 2015

Sotku, sotkumpi, sotkuin

Luulin, että rakentamisen sotkuisimmat vaiheet alkaisivat olemaan meillä jo ohitse, kun seinät saatiin muurattua, villoitettua ja levytettyä. Olin väärässä! Tasoitustyöt ne nimittäin vasta sotkuisia ovatkin. Onnistuin sotkemaan varsin lyhyen raksavierailun jälkeen vaatteeni tasoitteeseen, enkä mielestäni edes koskenut erityisesti mihinkään - pyyhin vain ikkunoita (keräävät hurjasti kosteutta nyt peitettyinä). Tasoitetta oli housuissa, takissa ja jopa pipossa. Lisäksi kengänpohjien urat olivat ihan täynnä tasoitemössöä. Varmaan kiittelevät S-marketissa, kun pyyhin jalkani oven edustan kuramattoon... *hups*

Raksalla on nyt jotenkin aavemainen tunnelma. Seinät on kauttaaltaan (ainakin) kerran ruiskutettu. Tila tuntuu kyllä jo nyt avarammalta ja valoisammalta, mutta toisaalta peitetyt ikkunat tekevät tilasta jotenkin hämmennystä herättävän. Tässä pari kuvaa todisteeksi.

Kuisti
Ruokailutila
Makkari
Yläkerran aula ja työhuone
Kodinhoitohuone

Lattiakin on täynnä tasoitemoskaa. Me emme ole toistaiseksi vielä hioneet lainkaan alakerran betonilattiaa, mutta ajattelimme tehdä sen tasoitustöiden päätyttyä. Betonistahan pitää hioa sementtiliimapinta pois, jotta kuivuminen vauhdittuu (ja kai muutenkin). Tuleepa samalla sitten hiottua nuo tasoitemössötkin pois, tosin ehkä suurimmat pitää irrotella ihan käsipelillä...

Tasoitetöiden lisäksi yläkerran kylppäriin oli käyty rouhimassa lattiakaato. Kuten jo Kipsivalu-postauksessani kerroin, kipsivalu on itsestään tasoittuva, joten lattiakaatoja sillä ei voi tehdä. Kaivon paikka merkittiin valuun ja kaato käytiin tekemässä eilen. Lopputulos näyttää ainakin minun silmiini oikein mainiolta, eikä lattiakaivon kohdasta tullut sellaista syvää monttua, kuten painajaisissani pelkäsin. Samalla oli hiottu jo koko kylpyhuoneen lattia. Kipsivalulattiahan pitää aina hioa, jos päälle tulee laatta. Muut pintamateriaalit kuten laminaatin ja parketin saa asentaa suoraan valun päälle ilman hiomista.

Kipsivaluun rouhittu lattiakaato.

Myös yksi jo kauan odotettu tapahtuma oli vihdoin tänään ajankohtainen - nimittäin maalämpökaivon poraus. Porari oli tosin joutunut poistumaan kesken päivän muille asioille ja tulee huomenna jatkamaan kesken jäänyttä hommaansa. Syvyyttä kaivolla on tällä hetkellä sata metriä. Sitä, miten syvälle poraus on tarkoitus tehdä, minä en suoraan sanottuna edes tiedä - nuo on ollut täysin noita Siipan heiniä. Moneen asiaan minä olen onnistunut nokkani pistämään, mutta jostain syystä tämä ei ole sellainen, eli tästä minulla ei kyllä ole harmainta aavistustakaan. Itseni yllätti täysin se, että porata piti jopa 20 metriä ennen kuin kallio tuli vastaan. Me ja kaikki muut kun ollaan oltu siinä uskossa, että kallio on tonttimme kohdalla todella lähellä. Valtavia kivenmurikoita talon alta syksyllä kaivettiin ja jouduttiin paukuttelemaankin. Mutta itse kallio on sitten yllättävän syvällä ainakin kaivon kohdalla - tosin voihan kalliossa olla jyrkkiäkin "harjanteita".

Maalämpökaivon poraus

Itse olen tässä nyt pari päivää tuskaillut vesieristeiden kanssa ja yrittänyt selvittää, mikä olisi hyvä merkki ja miten paljon eri aineita tarvitaan. Hirvittävän vaikeaa tuo on ollut erityisesti siksi, ettei tuotteista meinannut löytyä riittoisuuksia yms. olennaisia tietoja. Lopulta päädyin vain laskemaan tarvittavat neliömäärät ja kauppias sai laskea menekin - omat kyvyt eivät enää riittäneet :( Tajusin muuten, että kohta joudun tekemään samaa lasku-urakkaa seinämaalin kanssa *uh*. Päädyimme varsin pitkällisen väännön ja käännön jälkeen valitsemaan Cascon vesieristeet. Toivottavasti on hyvä valinta. Tilaamiemme laattojen pitäisi tulla tämän viikon perjantaina samoin kuin vesieristeidenkin. Lattioita toki ei päästä pinnoittamaan vielä aikoihin, sen verran kostea on tunnelma edelleen sisällä. Mutta seiniä pääsee ilmeisesti laatoittamaan heti, kun tasoitehommat ovat ohi. Jännää saada vihdoin näkyvää pintaa - kun tuntuu, että tähän asti on rakennettu pääasiassa vaan kaikkea, mikä jää piiloon.

2 kommenttia:

  1. Me raaputeltiin seinätasotteita jonkun verran irti lattiasta lastalla ihan tuoreeltaan, lähti tuolla konstilla ihan kivasti irti. :-)

    VastaaPoista
  2. Juu kyllä ne varmaan irti saa jollain lastalla tms. - ei tuo tasoite tunnu ottavan ihan niin tiukasti lattiaan kiinni kuin esim. ohutsaumalaasti, jolla väliseinätiiliä muurattiin. Se se vasta kovaa onkin. Tänään raksalla tuntui lähinnä olevan siellä täällä erikokoisia vielä märkiä mössökasoja, jotka tietysti huomasi vasta sitten, kun ne oli jo syvällä kengänpohjassa.

    VastaaPoista