Blogi rakentamisesta, unelmista, elämästä...

torstai 19. helmikuuta 2015

Valkeus tuli

Ei enää äklönruskeita kipsilevyseiniä. Ei sitten niin missään enää (paitsi yläkerran kylppärissä ja alakerran vessassa, joihin tulee laatat). Valkeus on vihdoin tullut taloon. Seinät on nyt lähes kaikkialla kahteen kertaan ylitasoitettu. Tasoitemassahan tosiaan ruiskutettiin seiniin ja levitettiin sitten sellaisella metrinlevyisellä lastalla. Massan kuivuttua seinä hiottiin ja toistettiin käsittely hieman hienommalla tasoitemassalla. Tämän jälkeen tasoitemies vielä hioo seinät, kittailee kolot, hioo vielä viimeisen kerran, ja tasoitetyö olisi sitten siinä. Sitten onkin pohjamaalauksen vuoro. Ja me päästään viikonloppuna siivoamaan tasoitetöiden jälkiä - jei!

Eteinen tasoitettuna
Olohuone - tasoite on vielä kosteaa noissa tummemmissa kohdissa.
Raksalla on viime päivinä ollut erittäin trooppinen ilmasto. Tasoitetyöt ovat nostaneet ilmankosteutta ja lisäksi yläkerran kipsivalu on vielä varsin kostea. Kosteusprosentti onkin ollut varmaan sata ainakin yläkerrassa. Pari ikkunanpuitetta näyttää valitettavasti ottaneen vähän nokkiinsa peitettynä ollessaan - ikkunat ovat nimittäin välillä suorastaan itkeneet vettä :( Raksalle vuokraamamme kuivain osoittautui ihan sudeksi - sen lisäksi, ettei se riittänyt poistamaan kosteutta, laski se mokoma kaikki vedet pitkin lattioita. Tänään Siippa haki uuden ja toivottavasti tehokkaamman kuivaimen. Lisäksi eilen viriteltiin kumpaankin kerrokseen rakennuspuhaltimet, jotta ilmaa saisi vähän liikkumaan. Josko sekin edesauttaisi kuivumista.

Kylppärin vesieristystyöt oli aikomus aloittaa huomenna, mutta päätimme lykätä niiden aloittamista nyt ainakin viikonlopun yli. Jos vaikka saisimme taloa vähän kuivemmaksi ennen kuin ruvetaan tekemään valmista pintaa. Niin kiire tässä ei kuitenkaan ole, että kosteusvaurioita halutaan aiheuttaa. Toki ihan jo rakenteiden vuoksi kuitenkin toivotaan, että kuivuminen vauhdittuisi. Onkohan kenelläkään muulla ollut tällaisia kosteusongelmia rakennusaikana? Vinkkejä otetaan vastaan ja mieluusti myös kuulisin, kuinka pian olisi odotettavissa jotain edistystä kuivumisen suhteen.

9 kommenttia:

 1. Me kuivattiin ensiksi kaikki pinnat, jotka keräsi kosteutta ihan pyyhkeellä, välillä jopa useamman kerran päivässä. Lisäksi kuivumisen kannalta on tärkeää, että ilma liikkuu, joten meillä oli myös tuuletin, jonka paikkaa vaihdeltiin ympäri taloa. Lisäksi oli lämpöpuhaltimet ja jossain vaiheessa saatiin myös kanavapuhallin, joka asennettiin ajastimen taakse. Näiden lisäksi tuuletettiin kunnon läpivedolla taloa aina kun sää salli. Näillä keinoilla meillä kosteus pysyi ihan mukavasti hallinnassa, eikä ainakaan ole osunut silmiin kosteuden takia tulleita maalivaurioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoja keinoja siis kuin meilläkin. Me ei vaan olla pystytty käymään raksalla kuin kerran päivässä ja tuntuu, että noita ikkunoita olisi kyllä saanut pyyhkiä useamminkin. No, tänään pitäisi olla viimeiset ruiskutukset, ja sitten saadaan toivottavasti loputkin ikkunat peitteiden alta pois. Lohdullista kuulla, että kosteutta on ollut muillakin - itse en tällaiseen osannut jotenkin ollenkaan varautua.

   Poista
  2. Toivottavasti saatte viimeisetkin suojat pois tänään.Sitten vaan pyyhe käteen ja kuivaamaan. Tsemppiä. Toivotaan kovasti, että vältyttte enimmiltä vaurioilta.

   Meillä oli myös onni, että suurin osa ikkunoista oli peitettynä vielä tasoitevaiheessa talotehtaalla asennetulla höyrynsulkumuovilla, joita ei siis leikattu pois/auki ennen kuin tasoitehommat oli ohitse. Eli kosteus ei edes päässyt ikkunan karmeihin. Ovet olivat pahin "kosteudenkerääjä".

   Poista
 2. Mulla aikanaan meni 1800€ kuivaimen käyttöön, kun kuukaus tolkulla oikeesti tehokkaalla kuivaimella kuivasin. Siis vuokra ja sähkö. Yllättävä kuluerä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli viikon verran tehokas kuivain kipsivalun jälkeen. Sitten oltiin viikko ilman. Kun paikat rupesivat tuntumaan kosteilta, hankittiin tuo tekstissä mainitsemani kuivain, joka tosin ei ehtinyt olla viikkoakaan. Nyt siellä on taas tehokas kuivain, ja nostettiin se yläkertaan, joka on selkeästi kosteampi, joten josko kohta rupeaisi helpottamaan.

   Poista
 3. Vallitseva säätila ei paljon edesauta kuivumista, kosteusprosentti samaa luokkaa kuin teillä sisällä. Ikkunoiden aukominen ei varmaan juurikaan nyt auta.
  Saisiko ilmanvaihtojärjestelmään viritettyä väliaikaisen huippuimurin tms?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Ikkunoiden aukomisesta saa korkeintaan sen hyödyn, että saa vähän enemmän ilmaa liikkumaan sisällä. Huippuimuria ehdotti tasoitemieskin, mutta toistaiseksi ei vielä sellaista ole. Pitänee harkita sitäkin, jos tuo ei nyt tuosta muuten ala tokenemaan.

   Poista
 4. Eipä auta ku kärvistellä. Rahaa menee vuokraan ja sähköäki jo hörppää reilusti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään raksalla näytti kuulemma jo paremmalta, joten toivoa on. Kauhulla odotimme joulu-tammikuun sähkölaskua, sillä lämmittimet ovat laulaneet ahkerasti ja alussa lämmitettiin ilman kunnon eristyksiä. Mutta lasku olikin loppujen lopuksi varsin kohtuullinen - vähemmän kuin talvikuukausien laskut aiemmassa sähkölämmitteisessä omakotitalossamme.

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.