Blogi rakentamisesta, unelmista, elämästä...

torstai 5. helmikuuta 2015

Kipsivalu

Kun loppukesällä pohdimme talopakettimme sisältöä, ehdotti Vastaava-Ari meille kipsivalulattiaa normaalin kipsilevyistä tehtävän lattian sijaan. Kipsivalulattiasta tulisi varmasti suora, ja hidas ja työläs kipsilevysoirojen askarteleminen lattialämmitysputkistojen ympärille jäisi pois. Itse en ollut ennen kuullutkaan moisesta, mutta koska se kuulosti niin helpolta, päätimme jättää ylimääräiset kipsilevyt pois talopaketistamme.

Alkuvuodesta tulikin sitten ajankohtaiseksi ruveta tutustumaan hieman tarkemmin kipsivalulattiaan. Päädyin tilaamaan tarjouksen kolmesta eri paikasta, ja pisimmän korren veti lopulta JoKa-Remontit Oy Kangasalta. Heiltä sain jo tarjousvaiheessa erittäin asiallisia ja asiantuntevia ohjeita ja neuvoja, ja homma sujui hienosti tilauksen tekemisen jälkeenkin. Reunanauhat ja aluspaperit toimitettiin ajallaan, ja muutoinkin kaikki meni kuten pitikin.

Valupäivänä en valitettavasti itse päässyt seuraamaan valua. Sain kuitenkin muistoksi muutaman valokuvan JoKa-Remonteilta käyttööni.

Korkomerkintää
Kipsisäkkien tyhjennystä (ehkä?)
Siitä se lähtee.
Ja tältä näytti lopputulos.
Varsin vetiseltä näyttää.

Kipsivalua kilpailuttaessa ei kannata antaa hinnan hämätä - osa tarjouksista voi olla hyvinkin epätäsmällisiä, ja aikansa nyhdettyään saakin selville, että lopullinen hinta ei ole lähimaillakaan sitä, mitä aluksi on annettu ymmärtää. Näin kävi ainakin minulle yhden tarjouksen kanssa. Tarjouksesta pitää aina tarkistaa, että se sisältää aluspaperit ja reunanauhat, rahdit, trukkipurun, matkakustannukset, mahdollisten lisäkilojen ja -töiden hinnan sekä arvonlisäveron. Yksi tärkeä asia, johon kannattaa myös kiinnittää huomiota, on valun paksuus. Valun pitäisi tulla vähintään 30 mm lattialämmitysputkien päälle eli kun meillä on 16 mm putket, meille tulleen valun paksuus on vähintään 46 mm. Osa toimittajista luistaa tässä valun paksuudessa, mutta Knauf edellyttää valun olevan vähintään tuon 30 mm putken päällä, jotta sen tuotetakuu on voimassa.

Valussa meillä käytettiin Knaufin FE 80 lattiamassaa, ja tekijänä toimi Knaufin koulutuksen saanut pumppari. Kipsivalun etunahan on ajansäästön ja itsestään tasoittuvuuden lisäksi muun muassa se, että kipsivalulattia on elämätön, luja, vaivaton ja ympäristöystävällinen. Kipsivalulattialla on hyvä lämmönjohtokyky, mistä johtuen se on energiatehokas ja mukava käyttää. Lattia voidaan pinnoittaa monilla eri lattiapäällysteillä. Kipsivalulattiassa on myös hyvä äänieristävyys verrattuna esimerkiksi levyrakenteiseen lattiaan, ja kipsivalun pitäisikin vaimentaa askeläänien kuulumista kerrosten välillä. Tätä ainakin itse pidän erittäin tärkeänä ominaisuutena, sillä kerran jos toisenkin olen törmännyt taloihin, joissa kuulostaa kuin norsu kävelisi yläkerrassa. Lisätietoja kipsivalulattiasta löydät JoKa-remonttien ylläpitämiltä sivuilta osoitteesta www.kipsivalu.fi.

Koska kipsivalu on itsestään tasoittuva, kaatoja lattiaan ei kipsivalulla pysty tekemään. Kaadot on kuitenkin mahdollista hioa lattiaan jälkikäteen timanttilaikalla. Näin tullaan meilläkin tekemään kylpyhuoneessa, sitten kun valu on tarpeeksi kovettunut.

JoKa-Remontit tekivät meille kipsivalulattian ammattitaidolla ja lopputulos näyttää hyvältä. Minä itse sen sijaan mokasin tarjousta pyytäessäni, sillä en tajunnut huomioida neliömäärässä ollenkaan alle 160 cm korkeaa huonetilaa. Näin ollen lisäkiloilta ja -hinnalta ei valitettavasti vältytty :( Mutta itseään saa kyllä vain syyttää.

Nyt raksalla pöhisee konsenssikuivain poistamassa sisäilmasta kipsivalun jälkeistä kosteutta. Valettu lattia kestää kävelyä vuorokauden kuluttua valusta, joten tänään lattialla pystyi jo tassuttelemaan. Tässä vielä pari kuvaa valupäivän illalta porrasaukosta kuvattuna.

Tässä illemmalla otettu kuva samasta kohdasta kuin edellisessä kuvassa.
Hyvin on lähtenyt kuivumaan.
Tasaiselta näyttää.

4 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää. Kiitos kun jaksoit raportoida. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja ole hyvä! Toivottavasti tästä on jollekin jotain apua :)

      Poista
  2. Mekin harkittiin kipsivalulattiaa. Vaan jäi pois, kun olisi pitänyt laittaa välipohjaan lisää tukipalkkeja (kipsivalu on raskaampi ratkaisu kuin kipsilevysoiroilla tehty ratkaisu, näin ainakin minulle väitettiin) - tämä olisi vaikeuttanut putkivientien tekoa. Me siis tehtiin perinteisesti yläkerran lattia. Lattialämmitys on toiminut ok näinkin. Työmäärältään kipsivalu kyllä olisi ollut pienempi ja muitakin etuja sillä kyllä on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kipsivalu on toki levyrakennetta raskaampi, mutta ei kuitenkaan enempää kuin noin 20 kg/m2. Kyllä meilläkin ymmärtääkseni kipsivalu huomioitiin noissa välipohjapalkeissa, joita on paikoitellen hyvinkin tiheässä, mutta toisissa kohdin taas paljon harvemmassa. Putkituksiin nuo välipohjapalkit eivät kyllä vaikuttaneet mitenkään - iv-kanavat saatiin kyllä hyvin mahtumaan väleihin.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.