Blogi rakentamisesta, unelmista, elämästä...

tiistai 19. toukokuuta 2015

Operaatio pyykkikuilu

Jo kauan ennen talomme rakennuspuuhien aloittamista mietin, miten kätevä olisikaan pyykkikuilu kaksikerroksisessa talossa. Sellaisen halusinkin tulevaan taloomme, jos vaan joskus kaksikerroksiseen taloon päätyisimme. Asuntomessuilla olen nähnyt useanlaisia viritelmiä ja osa on ollut kaikkea muuta kuin käteviä. Niinpä talomme pohjapiirrosta hahmotellessani tavoitteeni olikin saada meille pyykkikuilu mahdollisimman kätevästi ja käytännöllisesti. Ja kun yläkerran vaatehuone tuli suoraan kodinhoitohuoneen yläpuolelle, niin mikäs olisikaan ollut sen parempi sijoituspaikka pyykkikuilulle kuin vaatehuoneen nurkka. Pyykkikuilu piirrettiin meillä siis jo ihan pohjapiirroksiin ja sitä varten jätettiin aukko yläkerran lattiavaluun. Kuilua pitkin vaatteet solahtavat sitten kätevästi suoraan kodinhoitohuoneen pyykkikaappiin, joka on pesukoneen lähettyvillä.

Tänään oli aika ruveta hiukan enemmän pohtimaan kyseisen kuilun käytännön toteutusta. Ihan ensiksi jouduimme puhkaisemaan aukon välipohjaan. Kipsivalun allahan meillä on kipsilevy ja sen alla harvalaudoitus. Pyykkikuilun kohdallakin oli edelleen kipsilevy ja tuo laudoitus, joten niistä piti pätkäistä palat pois.  Myös kodinhoitohuoneen katon koolauspuu piti poikkaista, jotta putki mahtuu. Minä yritin noita ensin sahailla, mutta turhauduin ihan totaalisesti sahan hitauteen, ja jouduin huutamaan Siipan apuun, jolla on enemmän kärsivällisyyttä tuollaisissa hommissa. Menin itse siivoamaan siksi aikaa...

Aukko välipohjassa

Itse pyykkikuiluksi meillä valikoitui lopulta 315 mm paksuinen iv-kanavaputki. Ei ehkä kaikkein kaunein, mutta koska putki jää kokonaan piiloon, ei ulkonäöllä ole niin merkitystä. Yhtenä vaihtoehtona olisi ollut askarrella putki esimerkiksi kipsilevystä, mutta koettiin se jotenkin turhan hankalaksi. Varsinaiset pyykkikuiluputket taas ovat ihan hirmuisen kalliita ainakin verrattuna tuohon ihan tavalliseen iv-kanavaputkeen. Siksi siis kierresaumattu iv-kanavaputki, joka vaikuttaa ihan kelpo materiaalilta tuohon tarkoitukseen. Suoraa iv-putkea myytiin vain kolmen metrin pätkissä, joten Siippa joutui lyhentämään putkea melkoisesti.

Putken sahausta

Vaatehuoneen päähän putkeen tuli 90 asteen käyrä. Halusin pyykkikuilusta nimittäin mieluummin edestä kuin päältä täytettävän. Putki on tarkoitus koteloida vaatehuoneessa kokonaan piiloon ja suuaukkon tulee vielä lähtökaulus ja eteen jonkin sortin luukku.

Putki mallailtuna paikoilleen vaatehuoneessa.

Siippa aloitteli tänään myös yläkerran aulan ja minun työhuoneen lattiaa. Nuo ovatkin viimeiset isot tilat ylhäällä, joissa vielä ei ole lattiaa. Vaatehuoneestakin parketti vielä puuttuu, mutta sielläkin ensimmäiset rivit on jo tehty. Eipä siis aikaakaan, kun päästään jo alakerran lattian kimppuun :)


Loppuja kalusteita myös jo kovasti odotellaan, samoin sisäportaita, joiden pitäisi tulla tällä viikolla.

2 kommenttia:

  1. Pyykkikuilusta haaveilin minäkin, jotta lasten pyykit kulkeutuisivat vähän nopeammalla tahdilla pyykkikoriin. Tilanpuutteen vuoksi jää kuitenkin toteutumatta meillä. Varmasti kätevä ratkaisu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä, oltaisiko me nyt ihan välttämättä moista tarvittu, mutta kun sille järjestyi nyt noin mainio paikka, ei tilaisuutta voinut jättää käyttämättä :) Vaatehuoneessa tuo matala katon osa on joka tapauksessa hiukan hankala tilana, eikä siihen oikein saa mitään kalusteitakaan sijoitettua, niin kuilu ei vie senkään takia mitään olennaista tilaa vaatehuoneesta.

      Poista