Blogi rakentamisesta, unelmista, elämästä...

lauantai 9. toukokuuta 2015

Paneelipuuhissa

Jälleen pitkä raksapäivä takana. Tänään saatiin paljon aikaiseksi (vaikkei se kuvissa paljolta näytä).

Minä eristin eilen illalla saunan katon loppuun ja folioin sen umpeen. Siippa kävi hakemassa saunan paneelit. Saunamyyjä oli kysellyt, koska pääsisivät mittailemaan saunaa lauteita varten. Samalla olivat kyselleet myös, missä vaiheessa talo muutoin on. Kun Siippa oli sanonut, että kovasti toivoisimme pääsevämme juhannukseksi muuttamaan (mikä taitaa olla toiveajattelua), saunamyyjä oli sanonut, että saunomaan ainakin pääsette viimeistään silloin. Käyköhän siis niin, että talostamme ensimmäiseksi valmistuu sauna ;) Noiden puheiden innoittamina päätimme jatkaa puuhastelua saunan parissa. Siippa aloittikin päivän saunan koolauksilla. Minä sahasin ensin sopivan mittaiset koolaupuut ja rupesin sen jälkeen tusaamaan pukeutumistilan seinäpaneelin kanssa.

Pari ensimmäistä paneelia meni varsin kivuttomasti, mutta sitten alkoivat vaikeudet. Suurin osa paneeleista oli todella kieroja ja viimeistelynaulaimen naulat eivät riittäneet pitämään niitä kiinni. Piti vaihtaa naulainta ja siirtyä hakasiin, joilla sain kierotkin paneelit kiinni - tosin joihinkin kohtiin piti laittaa aika monta hakasta varmuuden vuoksi. Tämäkään paneeli ei valitettavasti ollut sellaista, että sen olisi saanut piilonaulattua, vaan hakaset jäivät näkyviin ponttiuraan. Mutta ihan sama, kunhan on kiinni. Muutaman paneelin kanssa tarvitsin Siipan apua ja urakoitiin oikein kunnolla, että saatiin ne ponttiin. Tuo seinäpahanen osoittautui siis hurjan paljon vaikeammaksi ja ennen muuta tuskastuttavammaksi kuin olin ikinä uskonut. Aika monta kirosanaa nimittäin pääsi suusta. Mutta voitettiin kuin voitettiinkin se lopulta. Tältä se nyt näyttää:

Pukeutumistilan paneeliseinäIhan kiva, eikö? Tästä kuvakulmasta ei nyt yhtään näy, että paneelit on käsitelty helmiäishohteisella maalilla, mutta kyllä niissä silti vähän hohdetta on, kun oikeasta suunnasta katsoo.

Saunan koolaukset

Seuraavana oli vuorossa saunan katon panelointi. Saunapaneeleiksi meille tuli siis 140 mm leveä thermohaapapaneeli.

Saunan katto

Paneelin väri on lämpimän ruskea. Jos olisin voinut, olisin ehkä valinnut jonkin muun värin, mutta en voinut, sillä haju ratkaisi valinnassa. Voi kunpa olisin voinut ikuistaa tänne tuon lämpökäsitellyn haapapaneelin tuoksun. Se on ihana! Olen aina asuntomessuilla ihastellut noita lämpökäsitellystä puusta tehtyjä saunoja ja nimenomaan niiden tuoksua. Ja nyt meille on tulossa samanlainen, jei! Mitenköhän pitkään tuo tuoksu noissa kestää?

Muistettiin jopa tehdä kiuaslediä varten reikä kattoon ja vetää piuhakin valmiiksi :) Katon paneloinnin jälkeen olisi vuorossa laudetukien asennus. Niitä varten tosin pitää loveta noita koolauspuita. Laudetuet tehdään 18 mm vanerista siten, että tukipuu kiertää alalauteen kauttaaltaan ja ylälauteen kohdalle se laitetaan nurkkiin. Koolauspuiden loveaminen ei vaan ollutkaan ihan pikku juttu ja siinä kohdin loppui kestävyys ja työkalukin (=puukko) hajosi. Päätettiinkin lähteä välillä käymään kotona saunassa ja nukkumassa.

Siippa muuten laittoi eilen alakerran kylppäriin listat paikoilleen. Onnistui tosi hienosti - on minulla taitava mies :)

Kylpyhuone listoitettuna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti